Systimber circulair bouwen met houtschakelbouw

Wat is circulair bouwen?

 

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij de principes van circulariteit in de bouw worden toegepast. Een gebouw is circulair als bij de bouw en het beheer voorraden in een gesloten kringloop worden gehouden, zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem.

Dit betekent ook dat producten, materialen of grondstoffen die worden verwerkt in een gebouw herbruikbaar moeten zijn. Het product of materiaal moet gedemonteerd kunnen worden en zonder veel bewerking, opnieuw gemonteerd of verwerkt kunnen worden in een nieuw gebouw. Circulair bouwen beoogt een wereld zonder afval, in tegenstelling tot de wegwerpcultuur die een negatieve milieu-impact heeft. Circulariteit in het bouwproces is geen doel maar een manier om de uitputting van grondstoffen tegen te gaan en een impact te hebben op de klimaatverandering. Twee doelstellingen gesteld tijdens internationale klimaatconventies.

Er zijn meerdere mogelijkheden binnen de bouwsector om die doelstellingen te bereiken:

  • – CO²-emissie verkleinen bij productie, transport en bouwen
  • – Levensduur van de materialen optimaliseren en verlengen
  • – Minder chemische bewerkingsprocessen
  • – Minder afval of restproduct bij het productie- en bouwproces
  • – Hernieuwbare of duurzame grondstoffen gebruiken
  • – Recyclage van materialen en grondstoffen
  • – Kleiner wonen, meer renoveren, betere stadsplanning, enz.
  • – Tijdelijke constructies die herbruikt kunnen worden op verschillende locaties

 

Is Systimber houtschakelbouw een circulaire bouwtechniek?

Systimber is inderdaad is een circulair systeem. Het houtschakelbouwsysteem doorgaat een productieproces waarbij een minimale CO²-uitstoot  ontstaat, ons beitsproces dient om de levensduur van het hout optimaal te verlengen. Ook het transport heeft een kleinere CO²-uitstoot want onze bouwkit gaat in één keer naar de werf en vraagt 2 à 5 dagen opbouw, dit wil zeggen dat er veel minder heen-en-weer vervoer is in vergelijking met het traditioneel bouwproces wat snel 1 tot 1,5 jaar in beslag neemt.

Dat zijn niet de enige redenen waarom Systimber voldoet aan de eisen van circulariteit. Het systeem is volledig verplaatsbaar, de balken zijn herbruikbaar en het systeem heeft een zeer goede basisisolering. Dit zorgt ervoor dat je wooncomfort bereikt zonder enige extra isolatie, minder isolatie = minder uitstoot. bovendien gebruiken we hout afkomstig uit duurzame Scandinavische houtkap.

Neem contact op met ons voor een vrijblijvend bezoek in ons Inspiratiecentrum De Pinte (Gent). Tijdens je bezoek geven we een rondleiding in ons Inspiratiecentrum met gerenoveerde hoeve, moderne villa en 2 bijgebouwen in houtschakelbouw. Daarnaast luisteren we graag naar jouw projectplannen en bekijken we voorbeeldplannen en offertes van gerealiseerde projecten die aansluiten bij jouw droomproject.

Systimber tuinkantoren tevreden klanten

 

 

Wenst u een vrijblijvend bezoek te brengen of heeft u een vraag?

VOLG ONS OP INSTAGRAM @SYSTIMBER

[elfsight_instagram_feed id="1"]