voordelen houtschakelbouw bij (ver)bouwen

Wonen en bouwen met massief hout: wat zijn nu juist de voordelen?

Wonen en bouwen met massief hout: wat zijn nu juist de voordelen?

Wat is massieve houtbouw?

Massieve houtbouw is bouwen met balken van massief hout. De balken worden op de fundering verankerd, zonder gebruik te maken van mortel of bakstenen. De oorsprong van deze bouwmethode ligt in de Scandinavische landen. Ook in België krijgt deze methode meer en meer aanhangers. Dit is een heel snelle bouwmethode waarbij je in een mum van tijd een wind- en waterdichte toestand bekomt. Je kan je gevel afwerken naar keuze en de mogelijkheden zijn onbeperkt.  Dit zorgt voor inspirerende architectuur met een duurzaam en ecologisch karakter!

Een groot voordeel van massief hout is dat de ruwbouw vele malen sneller klaar is dan bij traditionele woningbouw: er wordt namelijk op basis van digitale plannen gebouwd, en de balken komen als een op voorhand verzaagd bouwpakket op de werf toe.  Verder is er geen  droogtijd, en is de opbouw dus veel minder weersafhankelijk. Ook de esthetiek is belangrijk, massief hout geeft een aparte en unieke look.

©Systimber Houtschakelbouw

Massieve houtbouw vs.houtskeletbouw

©Ecomat

Bij houtskeletbouw bestaat het gebouw uit staande balken en stijlen die het skelet vormen van je woning. Het skelet wordt opgevuld met isolatie en beide zijden worden afgewerkt naar keuze. Het gebruik van hout is dus beperkt tot enkel het skelet. Houtskeletbouw wordt voornamelijk gekozen omdat het energiezuinig is.

 

Bij massieve houtschakelbouw bestaat het gebouw uit verticale massieve houten balken.  Deze vormen de wanden van het gebouw, inclusief de binnenmuren. Massieve houtbouw is in ruwbouw reeds bewoonbaar, aangenaam en warm.  Wie verder wil afwerken kan eigen accenten leggen, en de houtlook laten afwisselen met accentkleuren en vlakke witte wanden.   Verder staat massieve houtschakelbouw ook garant voor een hoge mate van geluidscomfort, door de unieke luchtdichte verbindingstechniek van de balken

Akoestische isolatie

Steen vertoont de neiging om geluid te laten weergalmen. Massief hout daarentegen werkt dempend en zorgt voor een erg aangename akoestiek.

 

Hoge isolatiewaarde & wooncomfort, lage energiefactuur

Massief hout voelt warm aan. Verder heeft het een hoge thermische massa, waardoor het de warmte of koude makkelijk opslaat. Zo zal je woning sneller opwarmen bij koud weer en langer fris blijven bij warm weer. Dit leidt tot een gezond binnenklimaat en een lager energieverbruik.

 

 

©Systimber Houtschakelbouw

 

Sterk en vochtregulerend

Hout is een natuurlijk materiaal dat helpt om de vochtwaarden in huis op peil kan houden. Door het natuurlijke vochtregulerende karakter van massief hout heb je ook minder last van allergieën en infecties van de luchtwegen en zullen ook schimmels, huisstofmijt, virussen en bacteriën minder actief zijn. Dat zorgt voor een extra comfortgevoel.

Bovendien is een massieve houtbouw erg robuust. Massieve houten balken die tot wanden of daken zijn samengeschakeld zijn beresterk en kunnen grote gewichten dragen!

 

Ecologisch en duurzaam alternatief

Het hout dat voor de productie van houtschakelbouw wordt gebruikt komt uit correct beheerde bossen in Europa.  Dat betekent dat, voor elke boom die wordt gekapt, er een nieuwe wordt geplant.  Verder neemt hout tijdens de groei CO2 op, en voorkomt het gebruik van hout daarbovenop nog eens de productie van steen en beton die wel voor een hoge CO2 uitstoot zorgen.  Zo wordt met elke m3 houtbouw ongeveer 2ton CO2 uitstoot vermeden!

 

Tijdloos

Massieve houtbouw is tijdloos en heeft een gezellige en warme look. De afwerkingsmogelijkheden zijn eindeloos en met een minimum aan werk bereikt u een sfeervol en warm interieur. Ook is het mogelijk de binnenwanden niet af te werken en de houten balkenstructuur te gebruiken als eyecatcher. Massief hout creëert een warm thuis- en vakantiegevoel. Een laatste voordeel: omdat bij massiefbouw de muurdikte slank blijft heb je weinig oppervlakte verlies en dus meer ruimtegevoel!

@Systimber Houtschakelbouw
@Systimber Houtschakelbouw

Contacteer ons

Meer weten of ook geïnteresseerd in een woning van massief hout? Contacteer ons via: info@systimber.com en neem een kijkje op onze website www.systimber.com

Wenst u een vrijblijvend bezoek te brengen of heeft u een vraag?

VOLG ONS OP INSTAGRAM @SYSTIMBER

[elfsight_instagram_feed id="1"]