FAQ

FAQ

Een antwoord op onze vaakst gestelde vragen.

Houtschakelbouw is een innovatief bouwprocédé dat toelaat om snel, eenvoudig en efficiënt met massief hout te bouwen. De houten balken worden verticaal met speciale afstandshouders (spacers) samen geschakeld, waarbij ruimte wordt gelaten om de natuurlijke zetting van het hout op te vangen. 

Een flexibele EPDM-dichting vult deze ruimte op en garandeert dat de vloeren, wanden en plafonds van het gebouw in alle omstandigheden luchtdicht blijven. De Systimber Houtschakelbouwmethode is wereldwijd gepatenteerd.

Ontdek onze werkwijze hier.

“De bouwsector moet groener en eenvoudiger, en hout is een deel van de oplossing daartoe.” 

Met die visie voor ogen lanceerden Wolfgang Verraes en Karel Vervaet in 2015  het Systimber Houtschakelbouwsysteem dat komaf maakt met de traditionele euvels van de houtbouw, én meteen het principe van circulariteit toepast op de particuliere woningbouw. 

We willen eenvoudiger, duurzamer en meer in harmonie met de natuur bouwen, wonen en leven door houtschakelbouw in ere te herstellen en deze circulaire houtbouwtechniek voor iedereen toegankelijk te maken.

Op die manier realiseren we minder verspilling of vervuiling. Tegelijkertijd is er meer vrijheid voor het ontwerp en ruimte om van te genieten.

Je kan modelwoningen en modelbijgebouwen bezoeken in één van onze Inspiratiecentra: De Pinte (Gent) en Somme-Leuze (Durbuy). Op elke locatie zijn het unieke realisaties met een ander karakter: een renovatie van een boerderij, een moderne villa, de Systimber Mini en bijgebouwen met een zadeldak.

Daarnaast werken wij met ambassadeurs die hun woning of bijgebouw openstellen na afspraak.

Ja, wij maken gebruik van wit dennenhout dat groeit in Scandinavische PEFC-gecertificeerde bossen. Het PEFC label staat voor Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes en is een niet-gouvernementele organisatie zonder winstoogmerk. Hun doelstelling is het promoten van duurzaam beheer van bossen, middels onafhankelijke certificering. 

Het is dus zeker dat de productie niet tot bosvernietiging heeft geleid. Na de boskap, zijn de boseigenaren verplicht de bossen weer te verjongen met nieuwe aanplant. Binnen de drie jaar moet er dan weer sprake zijn van de ontwikkeling van een nieuw bos. 

Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij de principes van circulariteit in de bouw worden toegepast. Een gebouw is circulair als bij de bouw en het beheer voorraden in een gesloten kringloop worden gehouden, zonder schadelijke emissies naar lucht, water en bodem.

Ja, Systimber is inderdaad is een circulair systeem. Het houtschakelbouwsysteem doorgaat een productieproces waarbij een minimale uitstoot CO² ontstaat. Dat is niet de enigste reden waarom Systimber voldoet aan de eisen van circulair te bouwen. Het systeem is volledig verplaatsbaar, de balken zijn herbruikbaar en het systeem heeft een zeer goed basisisolering. Dit zorgt ervoor dat je wooncomfort bereikt zonder enige extra isolatie, minder isolatie = minder uitstoot.

Momenteel staan er Systimber bijgebouwen en woningen in België, Nederland, Spanje, Frankrijk en Slovenië. 

Systimber heeft een eigen productiemagazijn ‘The Timber Factory’ gevestigd in Merelbeke. Hier worden de houtbalken klaargemaakt en gezaagd om daarna op locatie het bijgebouw of de woning te plaatsen.

Onze Systimber tuinstudio’s, woningen en bijgebouwen zijn comfortabel, duurzaam en volledig ontworpen op maat (9m² tot +100m²). De totale prijs hangt af van de actuele prijs van het hout, de grootte van het ontwerp, het aantal en soort ramen en deuren (bv. aluminium vs. staal), het soort dak (zadeldak, plat dak of lessenaarsdak) en de gebruikte materialen bij de afwerking. 

Bij het ontwerpen van de woning en het adviseren van de materialen proberen wij zo veel mogelijk rekening te houden met uw vooropgestelde budget.

Wanneer u langskomt voor een rondleiding in één van onze Inspiratiecentra kan u voorbeeldoffertes inkijken van vergelijkbare designs als uw droombijgebouw en een geschatte prijs voor uw eigen project.

De totaalprijs kunnen we echter pas meegeven nadat alle berekeningen voor uw design zijn gemaakt.
Meer uitleg leest u in ons artikel.

Uit onze vele projecten blijkt dat onze gemiddelde doorlooptijd zo’n 6 maanden bedraagt. Dit wil zeggen dat de meeste klanten zo’n 3 maanden doen over de eerste contactfase en de beslissing over het finaal design. 

Na het akkoord op de finale offerte, is er nog een levertijd van 3 maanden. Tijdens deze laatste maanden wordt uw dossier technisch gefinaliseerd door uw projectverantwoordelijke, het schrijnwerk besteld, de productie wordt opgestart, een montagehandleiding wordt opgesteld en de opbouw wordt ingepland. In de tussentijd kan u de aanvraag bij de gemeente indienen.

Deze 6 maanden kunnen dus wel ingekort worden tot 3,5 à 4 maanden als de klant zeker is van het design en de offerte snel getekend wordt.

Een Systimber is altijd 100% maatwerk, een gepersonaliseerd design op maat van uw wensen. Wij werken niet met modulaire formules omdat ons houtschakelbouwsysteem architecturale vrijheid toelaat zonder in te boeten aan comfort, design of duurzaamheid.

Als u een Systimber bijgebouw plaatst dan hoeft u niet met een architect samen te werken. U bent zelf de architect en samen met onze technische tekenaars ontwerpt u het bijgebouw naar wens. Ons technisch bureau en de productieleider nemen het proces vervolgens over. De projectleider, plaatser of aannemer plaatst het bijgebouw bij u thuis of op locatie met of zonder uw hulp. 

Als u graag een woning wil renoveren of bouwen, moet er volgens de stedenbouwkundige voorschriften gewerkt worden en is het mogelijk dat u een architect nodig hebt. Er zijn drie soorten plichten die kunnen voorkomen: meldingsplicht en een vergunningsaanvraag mét of zonder architect. 

Informeert u altijd even bij uw Systimber adviseur en uw gemeente naar de huidige regelgeving omtrent bijgebouwen.

Elk bijgebouw is uniek, onze Systimber adviseurs zijn op de hoogte van de geldende wetgeving in Vlaanderen, Brussel of Wallonië maar het gebeurt weleens dat er gemeentelijke richtlijnen van kracht zijn. Als u een Systimber bijgebouw plaatst, gaat u best altijd even langs bij de stedenbouwkundige dienst van uw gemeente om te polsen naar de geldende regelgeving.

Vlaanderen

Urban Brussels

Wallonië

Ja, een Systimber bijgebouw is demontabel en verplaatsbaar naar een andere locatie. De afbraaktijd is ongeveer gelijk aan de montagetijd.

Ja, dankzij de unieke schroefpaalfundering en zwevende vloerplaat kunnen wij op alle ondergronden een bijgebouw plaatsen. Bijvoorbeeld ook op hellingen en boven water (bv. een vijver). Dit zonder kraan of ingrijpende bouwwerken. Op die manier heeft een Systimber bijgebouw plaatsen een minimale impact op uw tuin.

Bovendien kunnen we de balklengte van onze houtbalken aanpassen naargelang de plaatsing en locatie. We hoeven het geheel niet te heffen boven uw huis maar kunnen via het huis of een poortje het materiaal aanbrengen.

Nee, dat mag maar het moet niet. Onze standaard schroefpalen met zwevende vloerplaat zijn voldoende om de tuinstudio of poolhouse op te plaatsen. 

Als u bijvoorbeeld al een betonplaat zou hebben, is de aansluiting perfect mogelijk via een montagerail in een kunststofprofiel die de koudebrug elimineert en beschermt tegen het opstijgend vocht.

Een Systimber bijgebouw of woning kan instapklaar gemaakt worden op 2 à 5 dagen. Dit wil zeggen wind- en waterdicht. 

U kan de constructie zelf plaatsen maar montagehulp is aangeraden. De voorbereiding kan u best zelf bv. het aanvoeren of het sorteren van de balken maar ook helpen tijdens het bouwen (aangeven van de balken). Het is belangrijk dat het houtschakelbouwsysteem goed aaneengeschakeld wordt en dat alles loodrecht staat, hier heeft een Systimber monteur uiteraard meer ervaring mee.

Het hoeft niet maar u kan zowel de binnen- als de buitenkant verder afwerken naar keuze met allerlei materialen. 

Een Systimber constructie wordt opgebouwd uit dik massief hout wat geen temperaturen geleid. Daarnaast isoleert massief hout uitstekend van nature, het ademt en is vochtregulerend. Uw bijgebouw voelt koel in de zomer en warm in de winter.

Als u wel verwarming wenst, is elke vorm van verwarming mogelijk: kleine (pellet)kachel, infrarood vloerverwarming die op onze houten voer geplaatst wordt (3 à 5mm dik), een airco, een warmtepomp voor verwarming of koeling en een kleine elektrische blaasconvector (1500W).

Verticaal bouwen zorgt ervoor dat de constructie een zelfdragend systeem wordt. Dit laat toe tot wel 6 verdiepingen hoog te bouwen.

In alle opzichten is verticaal geplaatst hout beter, zowel voor stabiliteit, vochtregulatie als waterafvoer.

U hoeft geen voorbereidingen te treffen. Wij ontzorgen u volledig tijdens het opbouwproces. 

U kan wel al even langsgaan bij de gemeente om inlichtingen te nemen omtrent de regelgeving voor bijgebouwen. Wij maken uw dossier op om in te dienen bij de gemeente en alle plannen die de gemeente vraagt, worden door ons ter beschikking gesteld. 

De techniek, inrichting en aansluiting kunnen uitgevoerd worden door een elektricien / loodgieter naar keuze of kan ook door ons op aanvraag worden uitgevoerd.

In het ontwerp worden uiteraard alle nodige aansluitingen en leidingen voor sanitair of elektriciteit voorzien. Meestal worden de bestaande leidingen en voorzieningen vanuit de woning doorgetrokken naar het tuingebouw.

Wij leveren uw bijgebouw af standaard met een eerste laag beschermende witte beits die schimmelwerend werkt en de vergeling van het hout tegengaat. Een eventuele tweede laag wordt op de bouwplaats aangebracht door ons in regie of door jou.

De beitslaag hoeft niet vernieuwd te worden, het hout verkleurt op natuurlijk wijze naar een grijzige tint. De binnenkant behoudt z’n oorspronkelijke houtkleur. 

Bij aflevering van het bijgebouw / de woning geven wij een onderhoudshandleiding af.