Renovatie fermette in landelijke stijl

Architect: Luc Vertongen (Gent)
Aannemer: Patrimmonia nv
Locatie:  De Pinte

Beschrijving: Renovatie van een beschermde fermette in landelijke stijl.  Het dak van de fermette werd verwijderd en er werd een nieuwe ecologische fundering geplaatst met glasschuimgranulaten (gerecycleerd glas).  De gevels werden gerenoveerd en binnen in de gevels werd een volledig nieuwe massieve houtbouw opgebouwd.  Het geheel werd geïsoleerd met ecologische bouwmaterialen, en de originele dakpannen werden opnieuw op het dak gelegd.  Van buitenaf ziet men een klassieke Belgische fermette in baksteen, binnenin staat een volledig nieuwe massieve houtbouw.

Waarom werd hier voor Systimber gekozen?
Bouwheer Wolfgang getuigt:  de bestaande gevels van de fermette waren beschermd maar hadden geen structurele waarde.  Het kwam er dus op aan om, binnenin de gevels, een volledig nieuwe constructie op te bouwen die bovendien een hoog leefcomfort zou geven.  Gezien zijn flexibiliteit kon het Systimber houtbouwsysteem zich perfect tussen de bestaande gevels inpassen.  Ook de snelheid was verbluffend: de hele constructie werd in 5 dagen door 2 mensen opgebouwd!  En tenslotte paste de houtbouw in het ecologische concept dat we bij deze renovatie nastreefden, met funderingen in gerecycleerd glas, muren van massief hout, cellulose isolatie en gerecupereerde dakpannen.