Systimber in weekendbijlage Nieuwsblad 17 oktober

bijlage_nieuwsblad

In december komt er in Hulste-Harelbeke een modelrijwoning in Systimber. Dat is een veelbelovend nieuw bouwsysteem, op basis van geperforeerde balken in massief vurenhout die aan elkaar gekoppeld worden met stalen bouten die tegelijk dienst doen als afstandhouders. Met de balken en bouten kunnen zowel vloeren, wanden als daken worden samengesteld. De afstandhouders zorgen ervoor dat iedere houten balk afzonderlijk kan zwellen en krimpen, terwijl de totale afmeting van het dak, de vloer of de wand dezelfde blijft.

Om te vermijden dat er kieren zouden ontstaan, worden er tussen de verbindingen dubbele epm-dichtingen aangebracht. Die houden de constructie water- en luchtdicht.De opbouw van een Systimber-woning is bijzonder eenvoudig. Twee schrijnwerkers, met standaard handgereedschap en een afkortzaag type Metabo 305 Plus, kunnen per dag 100 vierkante meter zagen en monteren. Dat betekent dat ze de muren, vloeren en daken van een middelgrote woning optrekken in slechts één week. Alle onderdelen komen op de werf toe in de vorm van een pakket: de houten balken, de bouten, enkele ankers die de houten balken 15 mm boven de betonnen vloerplaat laten zweven (zodat het hout geen vocht kan opnemen) en een noppenliniaal die de schrijnwerkers tegen de afkortzaag vijzen en ervoor zorgt dat altijd perfect in het middenvan twee gaten wordt gezaagd.

De balken worden doorboord in vzw Zonnehoeve Production, een beschutte werkplaats die is gespecialiseerd in houtverwerking. Het TCHN (Technisch Centrum der Houtnijverheid) is momenteel volop bezig met de technische proeven. Inzake water- en luchtdichtheid haalt het nieuwe bouwsysteem alvast de beste klasse. Binnenkort worden ook brandproeven uitgevoerd. Gehoopt wordt dat, mits een eenvoudige autoclaafbehandeling, brandklasse B2-s1, d0 kan worden gehaald. Systimber zou dan ook in publieke gebouwen en hoogbouw toegepast mogen worden.

Bouwonderneming Klassis uit Roeselare zal, op basis van Systimber, een modelwoning bouwen in Hulste- Harelbeke. De montage is gepland in december. Systimber zelf bouwde al in mei een Demopaviljoen in De Pinte.
www.systimber.com

De volledige bijlage kan u hier nalezen:
DossierNieuwbouw_v2

Wenst u een vrijblijvend bezoek te brengen of heeft u een vraag?

VOLG ONS OP INSTAGRAM @SYSTIMBER

[elfsight_instagram_feed id="1"]