Cobouw.nl: Houtbouwsysteem wint Belgische prijs

artikel_cobouw

 

http://www.cobouw.nl/artikel/1607446-houtbouwsysteem-wint-belgische-prijs

Het houtbouwsysteem Systimber heeft de ‘Houten Kop 2015’ gewonnen op de vakbeurs Hout en Habitat in Antwerpen. De vakkundige jury stond onder leiding van het Belgian Woodforum, het Belgische Houtinformatiecentrum.

Systimber wordt gepresenteerd als een eenvoudig en duurzaam alternatief voor baksteen en beton. Het systeem wordt geproduceerd in de sociale werkplaats Zonnehoeve in Eke voor Systimber in De Pinte, beide in België.

In plaats van horizontale balken, zoals bij een blokhutsysteem, maakt Systimber gebruik van verticale balken van 60 of 80 millimeter dikte. Ze worden aan elkaar gekoppeld met afstandhouders door doorlopende gaten. Die zorgen ervoor dat de houten balken afzonderlijk kunnen zwellen en krimpen. Tussen de balken houden twee D-profielen van epdm (ethyleen propyleen dieen monomeer, een synthetisch rubber) de constructie lucht- en waterdicht. Aan de onderzijde zweven de balken boven de betonnen vloer, waaraan ze worden bevestigd met stalen ankers. De plint wordt gedicht met aan de binnenzijde zwelband en vanaf de buitenzijde krimpvrije mortel.

Op de bouwplaats worden de balken op maat gezaagd. Ze vormen in verband zowel binnen- als buitenwanden, verdiepingsvloeren als daken. Tussen die constructieve elementen worden distantielatten en zwelbanden aangebracht. Voor de inbouw van elektrische leidingen zijn sommige balken voorzien van een groef en deklat.

Verborgen

Volgens Systimber kunnen twee timmerlieden met het bouwsysteem in een week de wanden, vloeren en het dak van een middelgrote eengezinswoning bouwen, zonder gebruik van een kraan. ‘Alle bijkomende afwerkingen zijn mogelijk, maar niet onmiddellijk noodzakelijk’, schrijft het bedrijf in een brochure. ‘Alle verbindingen zijn verborgen en het systeem is warm, koudebrugvrij en isolerend.’ Maar het kan wel, bijvoorbeeld binnenshuis pleisterwerk aanbrengen of de buitengevel voorzien van bijvoorbeeld extra isolatie en afwerking. Constructief werken de samengestelde elementen als platen, met een ‘sterke schraagstijfheid’. Raam- en deuropeningen kunnen dan ook zonder lateien worden uitgevoerd. Op tekeningen staan kolommen en wanden van zes en zelfs vier balken naast elkaar, die voor de nodige stabiliteit zorgen.

De balken van Systimber zijn van massief vurenhout, aan beide zijden afgewerkt met een melkwitte transparante verf. De doorlopende gaten hebben een diameter van 22 millimeter en een hart-op-hart-afstand van 150 millimeter. Twee of drie afstandhouders per balk zijn voldoende. Het systeem is op voorraad en wordt geleverd in de vorm van all-in-one pakketten. De water- en luchtdichtheid van het systeem is als beste getest door het Technisch Centrum der Houtnijverheid in België.

Wenst u een vrijblijvend bezoek te brengen of heeft u een vraag?

VOLG ONS OP INSTAGRAM @SYSTIMBER

[elfsight_instagram_feed id="1"]