De Architect aan het woord: Gorik Tanghe
Gorik Tanghe is architect met een eigen praktijk in Gent. Hij legt zich toe op de verbouwing van historische panden, grondige renovaties en stedenbouwkundig verantwoorde nieuwbouwprojecten. Met expertise zowel in stedenbouw als architectuur, en met een passie voor erfgoed, gaat hij telkens aan de slag met de intrinsieke kenmerken van een plek of gebouw.
We gingen met Gorik in gesprek over een nieuwbouw woning in Nevele: een project dat werd opgebouwd met houtschakelbouw, en vroegen hem naar zijn ervaringen met het systeem.
Hoe bent u in contact gekomen met houtschakelbouw ?
Tanghe: “Ik was bezig met een ontwerp voor een halfopen bebouwing in Nevele. Bij dit project speelde budget een grote rol. Ik had eerst plannen gemaakt met grote overspanningen maar koos dan om toch te werken met kleine overspanningen om het budget in te perken. Op een dag kreeg ik een mail in mijn inbox van Systimber. Het leek me meteen interessant om met het houtschakelbouwsysteem heel de structuur te kunnen opbouwen.”
Welke systemen heb je bekeken en/of vergeleken voor dit project?
Tanghe: “De ingenieur had het ontwerp eerst berekend met een staalskelet als structuur maar die kostprijs was heel hoog. Daarna bekeek ik de optie om te werken met houtskeletbouw maar daar moet je wel afwerken aan de binnenkant. We kozen uiteindelijk voor houtschakelbouw. Omdat je met dit systeem de binnenzijde niet of toch niet meteen hoeft af te werken, kwam het goedkoper uit. Ik hou van een strakke monochrome look in het hele huis, en bovendien vond de bouwheer de look van massief hout heel mooi, dus de binnenafwerking kon zich beperken tot enkel de keuken en badkamer.”
Wat zijn voor jou, als architect, belangrijke criteria om met een systeem te bouwen?
Tanghe: “Persoonlijk vind ik het interessant dat de opbouw van de wand-, vloer- en dakpanelen heel dun kan blijven. Bij bijvoorbeeld een dak met een houten roostering moet je deze nog opvullen en vaak ook bijkomend isoleren bovenop, afwerken ect, wat het totaalpakket relatief dik maakt. Bij houtschakelbouw blijven de dakpanelen relatief dun en is het ook vanuit bouwfysisch oogpunt een interessanter systeem om te gebruiken dan een zogenaamd ‘compactdak’ (n.v.d.r. isoleren tussen de dragers), zeker wanneer dakdelen permanent worden beschaduwd. Door isolatie aan de buitenkant aan te brengen verdwijnt het risico op interne condensatie en vochtvorming.”
Ziet u een voordeel in het werken met massief hout?
Tanghe: “Ja, bij het werken met massief hout krijg je tijdens de opbouw van de constructie meteen inzicht in de ruimtes. Bij dit project stond na een week de hele ruwbouw van het huis er. Zo is het mogelijk snel te werken naar een winddichte toestand. Ook voor de klant is dit een groot voordeel: al heel snel krijgen ze zo het gevoel van een echte woning. Massief hout is verder akoestisch ook heel interessant: de massa van het materiaal zorgt voor een goed geluidscomfort. De voorbereidingstijd vraagt wel wat inspanning maar dat wordt gecompenseerd door het snelle werken in de opbouw.”
Is ecologisch bouwen een belangrijke factor voor u?
Tanghe: “Ik ben altijd al bezig geweest met ecologie. Het houtschakelbouwsysteem is duurzaam en circulair en dit zijn voor mij persoonlijk twee belangrijke keuzecriteria.”
Hebt u nog andere projecten op de planning staan waar u zal werken met dit systeem?
Tanghe: “Ja, in Gent bouwen we een constructie tussen twee bestaande gebouwen. Deze had een beperkte hoogte tussen de verdiepingsvloeren. Om voldoende vrije ruimte te behouden koos ik ervoor om met houtschakelbouw te werken. Structureel is dat heel interessant.”
Bezoek de website van Gorik Tanghe: www.goriktanghe.com
Andere artikels die u kunnen interesseren