tiny house bouwen wetgeving

Tiny houses zitten in de lift maar de wet volgt (nog) niet

tiny house interieur systimber bijgebouw

Een eigen stekje kopen wordt steeds duurder als je geen extra ondersteuning geniet. Stijgende grond- en bouwmateriaalprijzen, het grote aantal investeerders en onbetaalbare regio’s zijn mogelijke boosdoeners. Wonen in een tiny house kan dé oplossing zijn.

Zijn tiny houses de toekomstige woonvorm?

De tiny house is een nieuwe woonvorm die komt overwaaien uit de Verenigde Staten waar het een oplossing biedt voor het tekort aan betaalbare woningen. De populaire Netflix serie ‘Tiny House Nation’ populariseerde het concept verder. Daarnaast sluiten tiny houses mooi aan op de ‘minimalism’ trend waarbij mensen zich ontdoen van het teveel aan materialistische zaken, kleiner willen gaan wonen, hun milieu-impact laag willen houden of meer tijd willen besteden aan wat voor hen écht belangrijk is. Tegelijkertijd kan kleiner wonen dan weer opportuniteiten bieden voor de uitdijende steden, de ontbossing en het ‘volbetonneren’ van onze groene omgeving.

Tiny house living: heb ik een vergunning nodig?

Tiny houses zijn meestal kleiner dan 50m² en bevatten alles wat je nodig hebt. Compact en praktisch ingericht met slimme opbergmanieren. Een tiny house is een ‘microwoning’ en valt onder de woonvorm ‘kleinschalig wonen’ of ‘kleinschalige duurzame constructies i.f.v. bewoning en recreatief verblijf‘. Dit zijn constructies bedoeld om in te wonen of als recreatief verblijf (kamperen), dat geldt ook woonvormen zoals yurts, stacaravans, containerwoningen, slow cabins, pods, enz. 

Voor het plaatsen van een tiny house constructie heb je dus een (bouw)vergunning nodig, ook al is dat op eigen bouwgrond. 

Domiciliëring in je tiny home

Als je graag wil wonen in je tiny house en er je domicilie plaatsen, dan moet je voldoen aan een aantal regels i.v.m. de kwaliteitsnormen van een gewone woning. Die kwaliteitsnorm schrijft een standaard uit van minstens 18m² leefbaar oppervlak per persoonAls er meerdere mensen wonen, moet het zeker voldoende kwalitatieve leefruimte bieden. Dat biedt een uitdaging voor traditionele tiny houses die al snel onder die standaardafmetingen vallen. Daarom zoeken velen een achterpoortje door zich voorlopig elders te domiciliëren.

Je kan een tiny house voor permanente bewoning enkel plaatsen in een woongebied. Niet in een natuurgebied, op landbouwgrond, een recreatiepark, een bos of een weide. Bovendien wordt er maximum één tiny house per perceel toegestaan.

 

Tiny house aanvragen bij de gemeente

Een tiny house in de tuin of op eigen bouwgrond plaatsen, kan wel als de gemeente daarmee akkoord gaat. De dienst ruimtelijke ordening onderzoekt elk dossier afzonderlijk en bepaalt of het concept past in de ruimtelijke samenhang van een bepaalde wijk, straat of gemeente. Houd ermee rekening dat meerdere bewoners op één perceel samen één gezin vormen. Dit kan een invloed hebben op de financiële en sociale situatie.

In België winnen alle kleine woonvormen momenteel aan populariteit dankzij het telewerk, de klimaatnoodsituatie en het tekort aan betaalbare woon- of huurgelegenheid. Ze onderscheiden zich van traditionele woningen doordat ze een kleine ecologische voetafdruk hebben, licht van gewicht zijn, verplaatsbaar en dus eenvoudig te monteren zijn.

 

Tiny living: wetgevend kader verwacht tegen 2024 (update 23/01/2023)

De tiny house movement en tiny house living zijn relatief nieuwe fenomenen en dus is er nog heel wat onduidelijkheid op wettelijk vlak. In Nederland worden tiny houses al beter en duidelijker gereguleerd. Steden en gemeentes zijn zeker vragende partij voor een wettelijk kader maar moeten tot nu toe nog steeds terugvallen op eigen regelgeving.

Tiny houses in Vlaanderen

Momenteel telt Vlaanderen een klein aantal tiny houses maar omdat een duidelijk wetgevend kader ontbreekt, is er nog geen sprake van een échte opmars. Veel nieuwsgierigheid, weinig uitvoering. Omgeving Vlaanderen heeft wél een document samengesteld met alle beschikbare informatie die je hier kan nalezen.

“Gemeenten zijn bevoegd om vergunningsvragen te beoordelen, maar een Vlaams regelgevend kader ontbreekt nog,” zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). “Tiny houses vallen onder het begrip ‘kleinschalig wonen‘, maar wat dat precies inhoudt, is nog niet wettelijk vastgelegd. Je hebt wel sowieso een vergunning nodig voor een tiny house, je mag ze dus nergens zomaar plaatsen.

Sommige steden en provincies anticiperen door een eigen reglement te stipuleren voor kleine woningen, bv. Leuven of Vlaams-BrabantVlaams minister van Wonen Matthias Diependaele wil nog deze legislatuur werk van maken van zo’n wettelijk kader en meent dat er nieuwe regels op tafel zullen liggen tegen 2024.

Toch vraagt Diependaele aan mensen met innovatieve bouwprojecten om daar niet mee te wachten tot die regels er zijn. “Het moet natuurlijk binnen het huidige kader passen, maar er zijn al heel wat dingen mogelijk.

“Voor het einde van het jaar wordt ook een website gelanceerd, met heel wat tips & tricks voor mensen die vandaag nieuwe projecten willen opzetten.” (Bron: Tiny Houses – VRT News) , je mag ze dus nergens zomaar plaatsen.

 

Tiny houses in Wallonië

In Wallonië daarentegen zijn er wél al richtlijnen voor microwoningen en kan je nu zo’n 25 000 lichte wooneenheden vinden. Daar moet je voldoen aan minstens drie van de negen kenmerken om gecategoriseerd te worden als een microwoning:

  • – Demonteerbaar
  • – Verplaatsbaar
  • – Een beperkt volume
  • – Een klein gewicht
  • – Een beperkte grondinneming
  • – Een zelfbouwwoning
  • – Zonder verdieping
  • – Zonder funderingen
  • – Niet aangesloten op de nutsvoorziening

Een tiny house is geen bijgebouw

 

Een tiny house heeft als hoofdfunctie wonen en er moet iemand gedomicilieerd kunnen worden. Daar wringt vaak het schoentje. Een bijgebouw is geen hoofdwoning maar is een secundair gebouw op het stuk grond. Bijgevolg mag er ook niemand gedomicilieerd worden in een bijgebouw, met uitzondering van de zorgwoning die maximum tot zes jaar geplaatst en bewoond mag worden.

Systimber- duurzame en comfortabele bijgebouwen

Systimber creëert comfortabele bijgebouwen en woningen in houtschakelbouw, kleiner of groter dan 40m². Houtschakelbouw is een duurzaam bouwprocédé waarbij snel en efficiënt een constructie getekend, geproduceerd en gebouwd kan worden. Onze houtbouwmethode is uniek omdat het volledige architecturale vrijheid met huiselijk comfort combineert. Bekijk hier onze realisaties.

We willen groener en eenvoudiger bouwen zonder dat er moet ingeboet worden aan design en wooncomfort.

Een Systimber ‘ruwbouw’ is instapklaar, talloze eindafwerkingen zijn mogelijk maar geen must en dankzij de dunne vloer-, dak- en wandconstructie win je 15% binnenruimte. Wonen in een Systimber realisatie is gezond en voordelig. Het massieve hout ademt en werkt vochtregulerend, de uitstekende basisisolering creëert een optimaal binnenklimaat. Bovendien dempt het systeem binnen- en buitengeluiden.

Systimber bouwt circulair en ecologisch. We gebruiken hernieuwbare grondstoffen uit PEFC-gecertificeerde bosbouw. Vervolgens is er weinig energieverbruik (minimale CO²-uitstoot) bij de productie, het transport en de bewoning. Daarnaast is het systeem demontabel, verplaatsbaar en de balken herbruikbaar. De unieke zwevende vloerplaat met schroefpalen laat montage toe op elke ondergrond met een minimale impact op de omgeving. In onze FAQ vind je een antwoord op alle vaak voorkomende vragen.

Systimber voldoet zo aan heel wat kenmerken van de microwoning in Wallonië en ongetwijfeld in de toekomst ook in Vlaanderen.

Nuttige links

– RTBF: Habitat léger: quel cadre juridique ?

Deel dit artikel

Wenst u een vrijblijvend bezoek te brengen of heeft u een vraag?

VOLG ONS OP INSTAGRAM @SYSTIMBER

[elfsight_instagram_feed id="1"]