houtbouw duurzamer traditionele bouwmethodes

Houtbouw is de elektrische wagen van de woningbouw

ING Research voerde onlangs een studie uit naar het feit of hout opnieuw een serieus alternatief kan zijn voor de traditionele bouwmaterialen in de woningbouw zoals beton, baksteen of staal. Voor de industriële revolutie was hout het belangrijkste bouwmateriaal, daarna werd het verdrongen door nieuwere spelers op de markt. Echter hebben bouwmaterialen zoals baksteen, beton enz. een grotere negatieve impact op het milieu. 

Uit het rapport blijkt dat bouwen met hout ons een enorme milieuwinst zou kunnen opleveren. Het materiaal is lichter, duurzamer, polyvalent en goed industrieel te bewerken, dus ideaal voor de industrialisatie van het bouwproces. Houtbouw maakt een goede kans om de elektrische wagen van de woningbouw te worden, aldus ING Research. Het natuurlijk materiaal zal de komende jaren steeds prominenter aanwezig zijn in onze nieuwbouwwijken.

 

voordelen houtschakelbouw bij (ver)bouwen

Houten gebouwen compenseren energieverbruik grootsteden

Waar de beton-, cement- of  baksteenindustrie heel wat energie verbruikt in het productieproces en bijgevolg een hoge CO²-uitstoot heeft, ligt de energieuitstoot van Systimber als houtbouwbedrijf wel tien keer lager (per euro productiewaarde). Door traditionele bouwmaterialen te vervangen door biobased materialen zoals massief hout, kunnen we onze CO²-uitstoot drastisch verlagen. Hierbij is het wel belangrijk dat het hout uit duurzaam beheerde houtkap komt met een FSC- en PEFC-keurmerk, zoals het massief hout van Systimber.

Praktisch voorbeeld: de bouw van 20 000 massief houten woningen compenseert de jaarlijkse CO²-uitstoot door gasgebruik van de hele stad Utrecht. 

Ambitieuze houtplannen

Metropool Amsterdam springt op de kar met een convenant om in 2025, 20% nieuwbouwwoningen met hout te realiseren. Ook heeft de stad een volledig houten wijk gepland.

Momenteel zien we dat een aantal bouwbedrijven de overstap naar houtbouw al succesvol maakten. Zo is de import van hout in Nederland in de periode 2013-2019 verdrievoudigd. De sector voegt er de daad bij het woord om aan een duurzamere bouwindustrie te werken. Echter zien we dat de groei van beton nog steeds hoger ligt. Dit zou kunnen verklaard worden door het feit dat de investeringen (kennis & productie) voor een bedrijf en de schommelende kostprijzen ongeveer 5 à 10% hoger liggen ten opzichte van traditionele bouw.

houtbouw co2 uitstoot eurostat

Massief hout als polyvalent bouwmateriaal

 

Hout wordt momenteel al vaak gebruikt voor de afwerking van een woning: vloeren,ramen, kozijnen, gevelbekleding… Maar er is zo veel meer mogelijk met hout. Hout kan beton vervangen in het bouwen van hele constructies. Het gaat meer dan 100 jaar mee in een constructie en daarna makkelijk herbruikt worden (circulariteit). Na enkele keren herbruikt te worden, kan het bv nog als spaanplaat verwerkt worden of als biomassa verbrand.

Voordelen bouwen met massief hout voor de bewoners

– Omdat massief hout lichter is, kunnen bestaande gebouwen eenvoudiger uitgebreid worden met één of enkele verdiepingen. Je vloeroppervak en rendement neemt makkelijk toe.

– Massief hout is een duurzamer en circulair bouwproduct. 

– Massief hout creëert een prettiger binnenklimaat doordat het vocht en warmte op natuurlijke wijze reguleert. Ook de akoestiek is beter omdat er minder galm is. 

– Massief hout is bestendiger tegen aardbevingen omdat het de schokken beter kan absorberen dan bv. bakstenen en/of beton.

 

Mooie evolutie voor houtbouw in de toekomst

 

ING Research geeft redenen te over om aan te nemen dat bouwen met bv massief hout, een volwaardig én veel duurzamer alternatief is voor zowel bouwheer, architect als aannemer. De heffingen op CO²-uitstoot zullen alsmaar duurder worden en dankzij het schaaleffect zal houtbouw op termijn wellicht ook goedkoper worden.

Conclusie, hout wordt in de toekomst een veel belangrijker bouwmateriaal dan het nu al is. De voordelen zijn simpelweg te groot om die aan de kant te schuiven. De traditionele bouwmaterialen zullen altijd blijven maar houtbouw wordt wellicht de elektrische wagen van de woningbouw.

Bron: ING Research & Houtwereld.nl

Deze artikels interesseren jou misschien ook

Deel dit artikel

Wenst u een vrijblijvend bezoek te brengen of heeft u een vraag?

VOLG ONS OP INSTAGRAM @SYSTIMBER

[elfsight_instagram_feed id="1"]