Systimber moderne tuinstudio

Wat bepaalt de prijs van een tuinkantoor of bijgebouw?

We krijgen heel vaak de vraag: “Kan je even snel zeggen hoeveel een tuinkantoor kost?  Wat is de prijs per vierkante meter? Wil je eens de standaardprijs geven voor een poolhouse? Allemaal begrijpelijke vragen maar vaak moeilijk te beantwoorden omdat Systimber 100% maatwerk levert en er geen standaardprijzen zijn.  Elk bijgebouw is uniek en heeft bijgevolg een unieke prijs.  

Om die reden geven wij geen standaardprijzen als antwoord. We willen geen foute prijsinschatting meegeven vooraleer we uw wensen kennen. Wanneer u langskomt voor een rondleiding in één van onze Inspiratiecentra krijgt u wel voorbeeldoffertes te zien, de gemiddelde prijzen te horen van vergelijkbare designs als uw droombijgebouw en eventueel een geschatte prijs voor het project.  De totaalprijs kunnen we echter pas meegeven nadat alle berekeningen voor uw design zijn gemaakt.

Welke factoren hebben een invloed?

Type en de grootte van het bijgebouw 

Systimber is 100% maatwerk.  Wij werken niet met standaardmodellen of modulaire bijgebouwen, wij ontwerpen realisaties volledig op maat.  Het spreekt voor zich dat de prijs voor een klein bijgebouw lager ligt dan die van een groter gebouw. De grootte van het bijgebouw bepaalt de hoeveelheid duobalken en spacers die gebruikt moeten worden. Alsook kan er een verschil in transportkosten en het aantal montage-uren zijn. In een groot tuinkantoor kan ook meer schrijnwerk geplaatst worden, wat een impact heeft op de prijs.

Daarnaast speelt het type bijgebouw of de functie ook een rol. Een mantelzorgwoning bevat logischerwijs meer ruimtes (slaapkamer, badkamer, keuken..) dan bv. een tuinkantoor en vraagt ook om meer aansluitingen of nutsvoorzieningen.

Actuele houtprijzen 

Systimber werkt met een massief houtbouwsysteem. Hiervoor kopen wij duurzaam massief hout aan uit Europese PEFC-gecertificeerde bossen en dat heeft een prijs. De houtprijzen schommelen voortdurend met als reden dat de vraag gestegen is en het aanbod gedaald. De pandemie deed wereldwijd alle grondstofprijzen stijgen omdat de productiecapaciteit teruggeschroefd werd en de import en export bemoeilijkt. Daarnaast is er momenteel een groot tekort in de VS en zijn er daar hoge importkosten op Canadees hout waardoor Amerika nu ook Europees hout opkoopt.

Dit alles deed de prijzen enorm stijgen en de levertijden verlengen.

Niettegenstaande de huidige grondstoffencrisis, blijft Systimber erin slagen de prijzen vrij stabiel te houden. Dit doen we door rechtstreeks aan de houtzagerij in te kopen aan vooraf vastgelegde prijzen. Hierdoor kunnen wij gedurende een bepaalde periode ‘prijs a’ geven maar 2 maanden later kan die veranderd zijn in ‘prijs b’. We hopen in 2022 een verbetering te zien voor onze klanten maar kunnen uiteraard geen garantie geven.

Hoeveelheid en soort binnen- en buitenschrijnwerk 

Bijgebouwen met veel of grote raampartijen voelen ruimtelijk aan en laten genieten van de omgeving. Er zijn dan ook heel wat keuzes: houten, messing, staal, pvc of aluminium ramen en deuren. Wij werken doorgaans met aluminium buitenschrijnwerk en hebben een vaste partner waardoor we betere prijzen kunnen onderhandelen. Uiteraard kiest u zelf welk type, hoe groot en hoeveel ramen u wenst in uw bijgebouw maar houd er wel rekening mee dat bv. stalen ramen duurder zijn dan aluminium ramen.

Dakstijl 

Wij bieden verschillende type daken aan: een plat dak (minimal), een (assymetrisch) zadeldak (omgekeerde V), een lessenaarsdak (hellend) of een combinatie van deze drie. Sommige daken vragen meer balken dan het andere en een plat dak kan je bedekken met een EPDM-membraan.

Eindafwerking 

Een Systimber ‘ruwbouw’ is instapklaar, dit wil zeggen wind-, water- en luchtdicht. Dankzij de akoestisch en thermisch isolerende eigenschappen van het massief hout is het geen must om extra verwarming of isolatiemateriaal te plaatsen. Dit mag uiteraard wel, een gezellige haard kan het bijgebouw transformeren. Het is ook mogelijk de binnen- of buitenkant extra af te werken door te beitsen, een buitensteen toe te voegen, te kaleien of crepi aan te brengen. Dit zijn extra’s die het kostenplaatje wel verhogen en niet meteen nodig zijn.

Aansluitingen 

Aansluitingen op de nutsvoorzieningen maken standaard geen deel uit van onze offerte. Dit kan u zelf doen of u kan een derde partij inschakelen. Op aanvraag kunnen wij dit wel uitvoeren, dit maakt dan deel uit van een aparte opdracht.

Uw medewerking aan het project 

Onze massieve houtschakelbouwtechniek is een meccanosimpel systeem. Wil u zelf met het systeem aan de slag?  Dat kan!  Dan sturen we graag een 2-tal mensen mee die samen met u bouwen tot de constructie er staat.   Zo spaart u op de bouwkosten zonder in te boeten op kwaliteit!

Laat u adviseren tijdens een ontwerpbespreking

Bij het ontwerpen van de woning en het adviseren van de materialen proberen wij zo veel mogelijk rekening te houden met uw vooropgestelde budget. Laat u zich niet te veel (mis)leiden door online prijzen en die lijn door te trekken naar Systimber. Wij leveren maatwerk en ons ervaren team kan met enkele slimme aanpassingen het verschil maken voor uw droomproject. Het is dus zeker altijd de moeite waard om contact op te nemen en langs te komen voor een toonzaalbezoek.

Heeft u nog andere vragen over Systimber, dan kan je altijd een kijkje nemen op onze FAQ-pagina.

Deze artikels interesseren jou misschien ook

Deel dit artikel

Souhaitez-vous une visite sans engagement ou avez-vous une question?

[elfsight_instagram_feed id="4"]