Massieve houtbouw bestendig tegen alle weersomstandigheden? Deze surfclub toont dat het kan.

Massieve houtbouw bestendig tegen alle weersomstandigheden? Deze surfclub toont dat het kan.

De oorspronkelijke Icarus Surfclub werd eind jaren tachtig gebouwd op het einde van de dijk in Zeebrugge, het zand en de extreme weercondities van de kust had het pand volledig aangetast waardoor renovatie geen optie was. Voor de dertigste verjaardag van de surfclub kreeg het een grondige make-over cadeau.

 

Ingenieus ontwerp en hedendaagse look met houtschakelbouw

Voor de nieuwbouw constructie van 667m² koos a154 architecten uit Gent voor een skelet van hout en staal, dat afgewerkt is met massieve houten binnen- en buitenwanden. Deze houten wanden zijn opgebouwd met Systimber houtschakelbouwprofielen(?) die voor dit project uiterst geschikt waren. Houtschakelbouw is zeer flexibel en heeft een eigen hedendaagse ‘look’ die het pand een jeugdige uitstraling geeft. De constructie moest snel kunnen geplaats worden en de eenvoudige en snelle montage van Systimber maakte dit mogelijk.

Moeilijke weersomstandigheden

De constructie werd in de winter geplaatst, dit in combinatie met de weersomstandigheden aan de kust zorgde voor enkele uitdagingen. Aannemer en oprichter Francis Soete van Klassis getuigde:“ Zo hebben we een winterstorm van 10 beaufort overleefd dankzij duw- en trekschoren met ballast. Klassis heeft met de bouw van de Icarus Surfclub een project neergezet om trots op te zijn en bewezen dat Systimber-houtschakelbouw klaar is voor werken van een dergelijke omvang, zelfs in erg moeilijke omstandigheden.”

Aandacht voor het milieu

Er werd extra aandacht besteed aan het ecologische karakter van het pand; door middel van de houten binnen- en buitenwanden uit Systimber, door de bewuste keuze voor zonnepanelen voor de productie van elektriciteit en een zonneboiler voor de verwarming van het sanitaire water en de functionele ruimtes kregen een hellend groen dak, waardoor het pand zich maximaal in de omgeving en de achterliggende duinen integreert.

 

 

Souhaitez-vous une visite sans engagement ou avez-vous une question?

[elfsight_instagram_feed id="4"]