WAT IS HOUTSCHAKELBOUW?
Houtschakelbouw wordt begrip in het Vlaamse bouwwezen
Het begrip “HOUTSCHAKELBOUW” krijgt meer en meer naamsbekendheid in de Vlaamse bouwwereld. Dit niet in het minst dankzij het succes van Systimber, dat als eerste deze massieve houtbouwtechnologie toepast en er meer en meer projecten mee opbouwt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat houtschakelbouw voorpaginanieuws was in de editie van “De Vlaamse Schrijnwerker” van augustus 2016!
Systimber is een innovatief bouwprocédé dat toelaat om snel, eenvoudig en efficiënt met massief hout te bouwen. De houten balken worden vertikaal met speciale afstandshouders samengeschakeld, waarbij ruimte wordt gelaten om de natuurlijke zetting van het hout op te vangen. Een flexibele EPDM vult deze ruimte op en garandeert dat de Systimber vloeren, wanden en daken in alle omstandigheden luchtdicht blijven. Systimber is wereldwijd gepatenteerd.
Het komt dan ook met een tal van voordelen. Om dit te illustreren analyseren we de getuigenis van Hans en Marian.
Een veelzijdig bouwsysteem
Hans en Marian bekeken vele mogelijkheden, het eerst idee was om hun schuur in de tuin aan te passen. Omdat dit geen optie was keken ze naar containers maar die vonden ze niet aantrekkelijk en te duur om naar eigen wens in te richten. Hierna overwogen ze houtskeletbouw maar omdat de aanbouw verplaatsbaar moest zijn in de toekomst viel deze optie ook af. Na het zien van een demonstratie-unit van de Nederlandse leverancier van Systimber, Ferox Outdoor, waren ze meteen overtuigd van het Systimber bouwsysteem dat een oplossing bood voor al de problemen van voorheen. Systimber zorgt voor kwaliteitsarchitectuur met een mooie look, de binnenhuisstijl kan volledig vrij bepaald worden en als de constructie op schroefpalen geplaatst wordt is deze verplaatsbaar in de toekomst.
Snelle montage
De realisatie lag in handen van Ferox Outdoor en architect Nico Dekker ontwierp het project. In februari startte de bouw en half maart was de Systimber constructie water-, wind- en luchtdicht. Aan de binnenkant zijn de massieve houten Systimber balken zichtbaar gebleven waardoor de uitbreiding snel bewoonbaar was.
Akoestisch en thermisch comfort
Voordien sliepen Hans en Marian boven en ondervonden ze veel geluidsoverlast van de weg voor hun huis, nu ze beneden slapen en hout de buitengeluiden extra isoleert horen ze hier niets meer van. Hout neemt geen warmte op en voelt ook niet koud aan waardoor ze nauwelijks hoeven te verwarmen en deze kosten laag blijven.
Circulair bouwsysteem
Hans en Marian wouden beslist circulair te werk gaan, daarom kozen ze voor katoen als isolatiemateriaal en gerecycleerde western red cedar voor de bekleding van de buitengevel. Ook de ruwbouw is circulair, de Systimber balken zijn namelijk demonteerbaar wat hergebruik in de toekomst toelaat.
NEEM CONTACT OP MET ONS
Graag het volledig artikel lezen?