Systimber bijgebouw Fabbullous zeepatelier

Fab’bullous vervaardigt 100% natuurlijke, artisanale cosmetica in Systimber zeepatelier

Vertel ons wat meer over jouw ondernemersverhaal…

Waar start ik? 😊 Toen de kids ouder werden, merkte ik al gauw dat mijn handen jeukten om weer creatief aan de slag te gaan. Ik ben niet het type dat lang kan stilzitten met een boek in de handen, geef mij maar een spatel of garde. 

Vroeger experimenteerde ik graag met allerlei bakproducten. Die gezinstaartjes groeiden als snel uit tot een weekendactiviteit waarbij ik voor buren of vrienden cakeversieringen of taartcreaties op maat uitwerkte. Wegens een druk leven moest ik mijn passie voor patisserie even tafelen.

Mijn buurvrouw die zelf tandprotheses maakt in haar garage stelde voor om een leuke doe-cursus te gaan volgen. Na wat rondsurfen, kwam ik uit op ‘inleiding tot de Savonnerie’ – zepenmaakster. Voor mij voelt dat net zoals koken, dus ik schreef mij gelijk in. Nu nog steeds lacht mijn buurvrouw met hoe snel het gelopen is want inmiddels volgde ik al meerdere cursussen.

Online, in het weekend of ’s avonds na mijn werkuren. De 2 modules tot gevorderd savonnière. Daarna volgden specialisaties zoals shampoo, koude verzeping, oliën & botersoorten, maar ook zepenmakerij-beheer. In totaal volg ik nu toch al zo’n drie jaar cursussen en ben ik al één jaar zelfstandig in bijberoep. Die kleine vorming groeide al snel uit tot een hobby die niet enkel al mijn tijd opnam, maar ook alle ruimte in mijn garage. 

Zo’n succesvolle start dat je een crowdfunding opzette?

Klopt, eerst was het de bedoeling om voor ons eigen gezin 100% natuurlijke bio-zepen te vervaardigen gezien mijn hoofdhuidproblematiek. Al snel klopten vrienden en familie bij mij aan voor gepersonaliseerde formules. Blijkbaar was er toch een zekere vraag in de markt waarop ik inspeelde… Dat zette mij uiteraard aan het denken of dit meer dan een hobby kon worden.

Echter valt zeep onder de categorie ‘cosmetica- en verzorgingsproducten’ en moet er bijgevolg aan bepaalde wetgeving voldaan worden, dus kwamen er al snel kosten bij kijken. Alle recepten die je op de markt brengt, moeten door een toxicoloog gevalideerd worden. Per recept kost dat tot €350 en wanneer je iets kleins wil aanpassen, betekent dat meteen een nieuw recept en moet er opnieuw betaald worden. Bovendien mogen cosmeticaproducten niet zomaar in een garage vervaardigd worden.

In mijn zoektocht naar leuke ideeën op Pinterest of Instagram stootte ik op een Franse collega die een crowdfunding had opgestart om die sprong in het ondernemerschap te wagen. Ik las mij in het thema in en besloot ook eentje voor mijn concept te lanceren: ‘Fab’bullous by Fabienne Willems’.

Met de opbrengst wilde ik 6 recepten laten valideren en professioneel materiaal zoals twee weegschalen en een staafmixer aankopen. Wie niet waagt, niet wint. Ik stelde een klein bedrag in en vroeg iedereen te delen. In ruil voor hun bijdrage kregen investeerders één tot tien zepen, een workshop en een natuurlijke crème van karitéboter. Al snel kreeg ik mijn streefbedrag en nog iets extra bijeen! 

verzepingproces Fabbullous
verzepingproces Fabbullous
Keuken zeperij bijgebouw
Fabienne Willems - savonnière artisanale

En zo was je dus ook op zoek naar nieuwe ruimte om die zepen te vervaardigen?

 Ja, als je professioneel zepenmaker wil worden,moet je produceren in een aparte kamer waar veilig werken mogelijk is. Ik werk met natriumhydroxide, wat gemengd wordt en een warmtereactie opwekt. Die kamer mag dus enkel toegewijd zijn aan dat proces.

Alle kamers in het huis waren bezet dus ofwel moest ik op locatie gaan, iets huren of een extra ruimte in de tuin plaatsen…

Hoe maakte je kennis met Systimber?

Mijn man googelde op ‘bijgebouw’ en we kwamen op jullie website terecht, waar we meteen vielen voor de warme, natuurlijke look & feel van de bijgebouwen. Het bijgebouw zou niet enkel praktisch zijn, maar ook een esthetische meerwaarde aan de tuin bieden.

Ik nam contact op en vrij snel kwam Hilde op bezoek om te luisteren naar onze wensen. Daarna gingen we in Tervuren naar het bijgebouw kijken en werden we meteen verliefd op het ‘feng shui’-gevoel dat het massief hout uitademde. Verder werden we prima begeleid door Isabel. Het eerste ontwerp bleek wat boven budget en mits enkele slimme aanpassingen konden we toch een goed 3D-ontwerp uittekenen.

Bijgebouw Systimber Fabbullous zeepatelier
Tuinkantoor Savonnerie Fabbullous

Wat ‘kook’ je nu zoal in jouw Systimber zeepatelier?

Koken is eigenlijk fout gesteld, voor de zepenproductie werk ik volgens de aloude methode van koude verzeping in kleine hoeveelheden. Tijdens dit proces wordt er niet verhit, het mengsel wordt op natuurlijke wijze verwarmd door een exotherme reactie waarbij warmte vrijkomt. Ik vervaardig vooral verzorgingsproducten voor mensen met huidproblematiek waarvoor het traditionele supermarktaanbod geen optie is. Dat gaat van vaste shampoos en deodoranten, tot zepen of crèmes, ontschminker en lippenbalm.

Ik heb hypoallergene, geurloze of biozepen voor iedereen, ook zwangere vrouwen en baby’s. Daarnaast werk ik graag met bloemen uit eigen tuin voor mensen die houden van een lekker geurtje. De bloemen laat ik een tijdje in olie weken en vermeng die nadien in de zepen. 

Stel je zelf jouw recepten samen?

 Ja, ik werk vooral met cacao- of karitéboter en veel verschillende soorten oliën zoals olijf-, amandel-, kokos-, avocado- of castorolie – allemaal 100% bio. Voor de lekkere geur verwerk ik essence oliën, huisgemaakt of huidvriendelijke parfums van natuurlijke oorsprong die ik in Frankrijk koop.

Eenmaal ik mijn hoofdingrediënten ken, ga ik na welke olie of essence ik kan toevoegen. Elke olie heeft een andere gedraging in de zeepsamenstelling. Bijvoorbeeld, als de zeep hard moet zijn voeg ik kokosolie toe, maar die is vaak niet zacht genoeg voor de huid dus ik meng ik die met olijfolie en karitéboter. Voor dat typische schuimeffect dat mensen graag willen, voeg ik wat castorolie toe. De combinatie is superzacht voor de huid en voelt romig aan.

Het mengsel giet ik in een soort ‘wijnkistje’ waar silicone in zit, anders plakt alles aan het hout. Na een dag rusten, haal ik het mengsel uit het hout en snijd ik het in vormen. Daarna moet het geheel minstens nog één maand ‘rijpen’. Ik kies ervoor om het twee maanden te laten liggen zodat het volledige proces van de verzeping voltooid is.

Tijdens de ‘verhitting’ gebruiken zepenmakers namelijk natriumhydroxide. Dat heeft tijd nodig om samen met de olie in zeep te worden omgezet. Dit proces versnellen grote producenten vaak over, waardoor alle goede eigenschappen van de boter & oliën verloren gaan.

Hierbij probeer je ook zoveel mogelijk zero-waste te werken?

Klopt, ik ben deels in dit avontuur gestapt omdat ik mij mateloos stoorde aan de oververpakking van industriële cosmetica. Daarom probeer zo veel mogelijk zero-waste te werken. De meeste verzorgingsproducten zijn in vaste vorm te koop en alles wordt in een hervulbare of herbruikbare (glazen) verpakking meegegeven. De doosjes die ik wel gebruik bestaan uit gerecycleerd kraftpapier, plastic mijd ik zo veel mogelijk.

Vond je duurzaamheid dan ook een belangrijke factor in het ontwerp?

Daar stonden we niet meteen bij stil, maar toen we hoorden dat het een circulair product is en we dit in principe konden meenemen bij een verhuis, werd het wel een factor in de finale beslissing.

 

 

Fabbullous zeepatelier systimber bijgebouw
Cosmeticaproduct in zeepatelier

 

Welke factoren speelden nog een rol?

Flexibiliteit in het ontwerp – groter maken, een ander venster, dakbedekking… Zelf als ik nu een groter terrasje zou willen, is dat nog mogelijk. Verder was het vooral het natuurlijke gevoel dat het massief hout overbracht, de vrijheid om nadien alles naar keuze af te werken en de technische specificaties. Mijn man werkt zelf in de bouw dus hij waardeerde die transparantie over het bouwkundige aspect.

We vergeleken uiteraard met concullega’s, prijzen – exterieur & interieur – werkwijze – snelheid van oplevering – maar naar ons gevoel waren er weinig aanbieders die iets gelijkaardigs als de Systimber look & feel aanboden. Bij anderen vond je soms meer kant-en-klare oplossingen, wat ook makkelijk is maar ze waren niet meer aan te passen en wij hadden al een specifiek idee van wat we wilden.

Ben je dan momenteel fulltime Savonnière?

Momenteel werk ik nog fulltime, maar de droom is om 3 dagen voor het lokale gemeentebestuur en twee dagen in mijn zeepatelier te werken. Om van dit bijberoep een volledig zelfstandige activiteit te kunnen maken, moet je op grote schaal kunnen produceren want een zeepje kost slechts €5 à €7. Als je daar alle kosten vanaf trekt, houd je niet zo veel meer over om een volwaardig loon uit te betalen. 

Gelukkig is het ook niet mijn droom om dit elke dag te doen. Ik houd van het ambachtelijke karakter van mijn micro-zeepatelier. Zo kan ik ook de hoogwaardige kwaliteit van mijn natuurlijke ingrediënten en producten blijven garanderen. Ik breng graag veel tijd door in mijn atelier maar blijf de combinatie met de andere job erg fijn vinden.  

Wat brengt de toekomst nog voor Fab’bullous?

Ik heb onlangs deelgenomen aan de Dag van de Ambachten, dat bleek een groot succes. Ik kreeg heel wat geïnteresseerden over de vloer die mooie feedback hadden. Ook wil ik meer workshops aanbieden, individueel, aan groepen of als teambuilding voor bedrijven.

Actief marketing voeren, doe ik niet echt en ik ben er naar mijn gevoel ook niet zo goed in. Ik werk enkel via sociale media en neem deel aan enkele beurzen of (kerst)markten en organiseer opendeurdagen. Zo kan ik persoonlijker werken, die werkwijze wil ik verderzetten. Mensen kiezen uit mijn aanbod of stellen zelf iets samen.

Daarnaast werk ik vaak met tijdelijke collecties waarmee ik inspeel op feestdagen en het cadeautjesseizoen. Op deze manier vinden ook heel wat mensen hun weg tot mijn atelier.

Benieuwd naar de natuurlijke verzorgingsproducten van Fab’bullous by Fabienne of op zoek naar een leuk cadeautje?

Neem een kijkje op haar websiteFacebook of Instagram. Via de socials of site kan je bestellen of iets op maat laten maken na een adviserend intakegesprek. Alles wordt opgestuurd of gratis in de buurt geleverd. 

Voor workshop- & eventdata, kan je ook terecht op haar sociale media.

 

Zeepmakerij in tuinatelier systimber

Deze artikels interesseren jou misschien ook

Deel dit artikel

Souhaitez-vous une visite sans engagement ou avez-vous une question?

[elfsight_instagram_feed id="4"]