veranda bouwen systimber houtschakelbouw

Een veranda bouwen met Systimber houtschakelbouw

Wil je graag jouw woning uitbreiden of meer lichtinval in de woning creëren? Dan is een veranda een uitstekende oplossing. Het is wel belangrijk op de hoogte te zijn van stedenbouwkundige verplichtingen alvorens je start met het bouwen van een veranda. Daarnaast rijst de vraag: hebben wij een architect nodig voor dit project of niet? Wij zetten alles op een rijtje:

Meldingsplicht voor een veranda

Voor de aanbouw van bijgebouwen aan de woning zoals een veranda, een terrasoverkapping, een carport tegen de zijgevel, een annex met bijkeuken of  een kleine gelijkvloerse uitbreiding wordt de vergunningsplicht onder voorwaarden vervangen door een meldingsplicht. Het volstaat om een melding te maken van de veranda als je voldoet aan deze vier voorwaarden:

– De veranda is maximaal 40m²: een veranda wordt gecategoriseerd als een bijgebouw. Hier stelt de regelgeving dat je maximum 40m² aan bijgebouwen mag plaatsen. Opgelet: alle bestaande bijgebouwen worden meegeteld in de berekening van de maximale oppervlakte.
Daarnaast geldt de meldingsplicht enkel voor aangebouwde bijgebouwen die:

– niet hoger zijn dan 4 meter, gemeten vanaf de grond

– de functie van de woning en het aantal woongelegenheden niet wijzigen

– in de zijtuin minstens 3 meter van de perceelsgrens blijven

– in de achtertuin minstens 2 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een aanpalend gebouw zijn gebouwd. Ze mogen tot op de perceelsgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van het bijgebouw mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.

(Bron: https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/uitbreiden)

Een melding is enkel mogelijk indien voldaan wordt aan de voorwaarden uit de algemene checklist ‘melding’, doorloop deze checklist grondig. De gemeente kan bijkomende voorwaarden of toch de vergunningsplicht opleggen voor bepaalde handelingen. Informeer dus altijd bij de gemeente.

Heb ik een architect nodig voor het bouwen van een veranda?

In veel gevallen kan je een veranda plaatsen zonder een architect. Toch was er een tijdje onduidelijkheid de concepten ‘veranda’ en het ‘overdekt terras’. Om een einde te maken aan de discussie verduidelijkte Joke Schauvlieghe het bestaande besluit: “Er is geen architect nodig voor veranda’s of gelijkaardige constructies, voor zover deze voor minstens 75% uit glas of een ander doorzichtig materiaal bestaan. Hierbij wordt zowel de dak- als de geveloppervlakte opgeteld”. Een bijkomende voorwaarde is wel dat deze ingrepen noch de oplossing van een constructieprobleem met zich meebrengen, noch de stabiliteit van het gebouw wijzigen.

Dit wil zeggen dat de meeste veranda’s zonder architect gebouwd kunnen worden want die bestaan doorgaans hoofdzakelijk uit glas. Toch zien we tegenwoordig vaker het gebruik van platte daken in veranda’s die als aanbouw fungeren bij moderne woningen. Hier is het opletten want die brengen de 75% regel in het gedrang, dit kan echter opgelost worden door een dakraam, lichtstraat of glazen koepel te plaatsen.

Wanneer is mijn veranda dan vergunningsplichtig?

Als niet voldaan wordt aan de 4 bovenstaande voorwaarden of de algemene checklist van het Omgevingsloket Vlaanderen, dan is een vergunningsaanvraag bij de gemeente verplicht. Hierbij zijn twee trajecten van toepassing: de eenvoudige dossiersamenstelling (snelinvoer) en de uitgebreide dossiersamenstelling.
Een snelinvoer doorlopen is mogelijk wanneer er geen stabiliteitswerken uitgevoerd moeten worden, de hoofdfunctie van het gebouw en het aantal woongelegenheden van de woning niet gewijzigd worden. In alle andere gevallen moet je een uitgebreid dossier via het Omgevingsloket aanvragen.

Nuttige links:
– http://omgevingsloket.omgeving.vlaanderen.be/index.html?onderwerpkeuze
– http://omgevingsloket.omgeving.vlaanderen.be/

Deze artikels interesseren jou misschien ook

Deel dit artikel

Souhaitez-vous une visite sans engagement ou avez-vous une question?

[elfsight_instagram_feed id="4"]